8 redenen waarom iedere kerk vandaag nog zou moeten starten met digitaal collecteren

Digitaal collecteren levert kerken om verschillende redenen meer inkomsten op. Digitaal betalen biedt daarnaast tal van andere voordelen. De 8 belangrijkste punten op een rij:

1. Afname contant geldgebruik
Mensen hebben doorgaans weinig of geen contant geld op zak. Een belemmering voor traditionele (kerk)collectes, die vaak afhankelijk zijn van contante giften. Door digitale opties aan te bieden spelen kerken in op de voorkeur van kerkbezoekers om digitaal te betalen.

2. Gemak en toegankelijkheid
Digitaal collecteren maakt het voor kerkbezoekers eenvoudig om op elk gewenst moment een donatie te doen (het kan zelfs als ze de kerkdienst niet fysiek bijwonen!). Dit maakt het een mooie oplossing voor mensen die een dienst online volgen, bijv. via een livestream. Met digitaal collecteren blijft het voor deze mensen mogelijk om te geven.

3. Laagdrempelig
Digitaal collecteren maakt doneren eenvoudig. De eenvoud van het geven zorgt ervoor dat er meer en vaker gegeven wordt. Dat dat een goede zaak is hoeven we natuurlijk niet uit te leggen!

4. Transparantie en vertrouwen
Duidelijke collectedoelen zijn belangrijk; mensen willen graag weten waar ze hun geld aan uitgeven (en met name hoe het wordt besteed). Transparantie kan het vertrouwen van donateurs vergroten, wat weer kan leiden tot meer donaties.

5. Geen gedoe
Met digitaal collecteren wordt het geld direct overgemaakt en verwerkt. Dit zorgt voor minder administratieve rompslomp (en eerlijk is eerlijk: wie zit er te wachten op een hoop papierwerk?). Het handmatig tellen en verwerken van contante giften is verleden tijd, waardoor kosten worden bespaard.

6. Jongeren betrekken
Voor jongere generaties is digitaal betalen al heel lang de norm (denk aan de zelfscankassa’s in de supermarkt). Door digitale collecteopties aan te bieden spreken kerken een jonger publiek aan en betrekken ze hen bij het geven.

7. Promotie
Kerken kunnen digitale collectes eenvoudig onder de aandacht brengen van leden en gasten. Dit kan donateurs motiveren om te geven (zelfs buiten de reguliere diensten om). Goede promotie kan de frequentie en omvang van giften verhogen.

8. Last but not least: geen beperkingen!
Mensen die wegens ziekte, vakantie of andere omstandigheden niet fysiek bij de dienst aanwezig kunnen zijn, kunnen met digitaal collecteren nog steeds geven.