In gesprek met Albert Wubs van Vrije Baptistengemeente de Fontein Emmeloord
De Scipio App is populair en wordt door steeds meer gemeenten gebruikt. De app biedt eindeloos veel mogelijkheden. Heel veel mensen hebben als kerklid ervaring met de app op de smartphone, maar wat komt er allemaal bij kijken vanuit de beheerderskant? Op welke manieren geeft men invulling aan de beheerdersrol? Welke modules zijn populair? Wat zien beheerders als de belangrijkste meerwaarde van de Scipio App? In een serie interviews met appbeheerders van verschillende gemeenten wordt antwoord gegeven op deze en andere vragen.
Voor dit twaalfde deel spraken we met Albert Wubs van Vrije Baptistengemeente de Fontein Emmeloord. Deze gemeente maakte al heel lang gebruik van Scipio Online, toen de app ter sprake kwam. De testfase was overtuigend en veegde alle twijfel van tafel. Inmiddels is de Scipio App binnen deze gemeente uitgegroeid tot een populair communicatiemiddel, voor jong en oud. Dat het platform breed inzetbaar is blijkt maar weer. “We gebruiken eigenlijk alle modules.”
1: Waarom heeft uw gemeente voor de Scipio App gekozen?
Die keuze was niet zo moeilijk. We gebruikten Scipio Online (ledenadministratie) al heel lang voordat de Scipio App ter sprake kwam. We hechten waarde aan privacy voor onze gebruikers. Toen duidelijk werd dat dat bij de Scipio App wel goed zat, zijn we gaan testen. De testfase onder een select groepje mensen was zo overweldigend, dat het uitrollen binnen onze gemeente uiteindelijk een fluitje van een cent was.
2: Waarvoor gebruiken jullie de Scipio App binnen de gemeente?
We gebruiken de app voor diverse doeleinden. Uiteraard voor de collecte, maar daarnaast ook voor de algehele communicatie binnen de gemeente. De leden en vaste gasten kunnen documenten uitprinten waar en wanneer ze dat maar willen. Daarnaast wordt de ledenlijst heel veel geraadpleegd, met name omdat wij een regiogemeente zijn. De koppeling met Google Maps geeft dan uitkomst als je even niet weet waar iemand woont, wanneer je bijv. op bezoek wil gaan. Naast de gemeentelijke agenda heeft de jeugd een eigen agenda in de app. Vrijwel alle groepen hebben een eigen module waarbinnen ze met de leden binnen de betreffende groep kunnen communiceren. Lang verhaal kort: we gebruiken eigenlijk alle modules.
3: Vertel eens iets over uw rol als beheerder. Hoe zien deze werkzaamheden eruit? Wat vindt u zo leuk aan deze rol?
Mijn rol als beheerder (wat ik overigens niet alleen doe), is naast het vullen van de app ook het begeleiden van leden en vaste gasten die vragen hebben. De vragen zijn zeer uiteenlopend, variërend van “hoe installeer ik de app?” tot “waar kan ik mijn privacy-instellingen wijzigen?” Ook begeleid ik regelmatig leden of gasten bij het installeren van de app op een nieuwe smartphone. Dit soort supporttaken vind ik leuk vanwege de diversiteit.
4: Hoe vaak (gemiddeld) wordt de app in uw gemeente dagelijks geraadpleegd?
Als voorbeeld gebruik ik even mei 2023: toen hadden we gemiddeld 110 gebruikers per dag.
“De verjaardagenmodule doet het erg goed en zorgt voor verbondenheid onder de leden.”
5: Als u één module van de Scipio App in de spotlight zou mogen zetten, welke zou dit dan zijn? En waarom juist deze module?
Ik kies dan voor de module “VBG algemeen prikbord”, deze wordt momenteel nog wat beperkt gebruikt. De leden hebben met deze module een krachtig medium in handen om heel veel mensen uit onze eigen gemeente in 1 keer te bereiken.
6: Wat is volgens u de belangrijkste meerwaarde van de Scipio App?
De meerwaarde is overduidelijk de verbondenheid die onderling gevoeld wordt, doordat er doordeweeks ook contact is met leden en gasten via de app.
7: Wat voor tips heeft u voor andere gemeenten die de Scipio App gebruiken?
Verwijder regelmatig oude content, zo blijft de app actueel. Daarnaast adviseer ik ook om veel met afbeeldingen te werken, dat maakt het geheel visueel.
8: Heeft u verder nog iets te melden/vertellen over de Scipio App?
De verjaardagenmodule heb ik op een gegeven moment geactiveerd. Deze is warm ontvangen en er wordt veel op gereageerd. Dat is leuk om te zien en geeft die warme verbondenheid waar ik eerder over sprak.